Bij de reguliere bestrijding van maagdarmwormen bij de hond en kat staat 3-maandelijkse behandeling centraal. Maar wist je dat minder dan 10% van de honden daadwerkelijk een worminfectie heeft in Nederland? Bij de paarden geldt dat tot 80% van de paarden niet of slechts heel licht besmet zijn, als ze worden ontwormd. Feit is dat onze huisdieren te vaak onnodig worden behandeld. Nadeel hiervan is dat hiermee de ontwikkeling van wormresistentie in de hand wordt gewerkt. Resistentie betekent dat sommige wormen immuun zijn geworden voor de werking van bepaalde ontwormingsmiddelen. Bovendien krijgt het dier niet de mogelijkheid om een natuurlijke immuniteit (weerstand) tegen wormen op te bouwen.
Er zijn veel wormensoorten die je hond en kat kunnen infecteren. De bekendste zijn de maagdarmwormen: spoelwormen, lintwormen, zweepwormen en haakwormen die als volwassen worm in de darmen verblijven. Voor het paard zijn het de kleine en grote bloedwormen, lintwormen, aarsmaden en spoelwormen. Aangezien veel diereigenaren niet graag hun dier als het niet nodig is willen behandelen, bestaat er ook de mogelijkheid om alleen te behandelen als deze echt wormen heeft. Een wormbesmetting kan worden aangetoond door onderzoek van de ontlasting. Vanaf een bepaald aantal wormeitjes bij je dier, zal het advies worden gegeven om deze te ontwormen en waarmee. Het voor niets behandelen wordt zo voorkomen en je huisdier wordt niet nodeloos blootgesteld aan chemische diergeneesmiddelen die belastend zijn voor de organen en een weerslag kunnen hebben op de weerstand.
Van belang is dat je je dier regelmatig laat controleren op wormen. Ik verwijs graag naar www.wormbestrijding.nl omdat Het Woud een wormeitelling doet. Op deze website kun je meer informatie vinden over dit onderwerp. Zij geven dan tevens de herhalingsfrequentie aan ten aanzien van ontlastingsonderzoek en sturen hiervoor een herinneringsmail. Een wormeitelling is van belang omdat 1 wormeitje geen reden is om te ontwormen.
Er zijn natuurlijke manieren om je dier onaantrekkelijk te maken voor wormen. Zo zijn middelen op kruidenbasis prima te gebruiken. Het is altijd beter als je je dier niet hoeft te ontwormen: door de darmflora goed op conditie te houden zal het dier minder snel geïnfecteerd worden. Een reinigingskuur is bijvoorbeeld een goed middel hiervoor, zie supplementen voor hond, kat en paard op deze site.